
Nuo
€ 1.99
€ 1.99
Juodgrūdės sėklos
Juodgrūdės sėklos (lot. Nigella sativa), dar žinomos kaip juodasis kmynas ar kalonji, – tai vienmečio augalo sėklos, nuo seno vertinamos dėl savo gydomųjų savybių. Juodgrūdė kilusi iš Pietvakarių Azijos, tačiau šiandien paplitusi daugelyje pasaulio šalių. Jos sėklos yra mažos, juodos, pasižyminčios kartoku, šiek tiek aitraus skonio ir specifiniu aromatu.
Juodgrūdžių sėklų nauda sveikatai Juodgrūdžių sėklos pasižymi išskirtinėmis gydomosiomis savybėmis. Jos naudojamos liaudies medicinoje jau tūkstančius metų – nuo senovės Egipto laikų. Tyrimai rodo, kad šios sėklos pasižymi:
- Priešuždegiminėmis savybėmis – slopina uždegiminius procesus organizme.
- Antioksidaciniu poveikiu – apsaugo ląsteles nuo žalingo laisvųjų radikalų poveikio.
- Imuninės sistemos stiprinimu – skatina natūralų organizmo atsparumą.
- Antibakteriniu ir antivirusiniu poveikiu – kovoja su bakterijomis, grybeliais ir virusais.
- Kraujo spaudimo mažinimu – teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą.
- Gliukozės kiekio reguliavimu – naudinga sergant cukriniu diabetu.
- Virškinimo gerinimu – skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, padeda virškinti.
Vitaminai ir mikroelementai juodgrūdžių sėklose Juodgrūdės sėklos – tai natūralus vitaminų ir mineralų šaltinis. Jose gausu: Maistinė medžiaga Nauda organizmui Vitaminas A Regėjimo, odos, imuninės sistemos palaikymas Vitaminas E Stiprus antioksidantas, apsaugo ląsteles B grupės vitaminai (B1, B2, B3, B6) Nervų sistemai, energijos gamybai Geležis Kraujo gamybai, deguonies pernešimui Cinkas Imuninės sistemos palaikymui, odos sveikatai Kalcis Kaulų stiprumui, nervų funkcijoms Magnis Raumenų ir nervų veiklai, miego kokybei Selenas Skydliaukės veiklai, antioksidacinė apsauga Omega-6 riebalų rūgštys Širdies sveikatai, odos ir plaukų būklei Be to, juodgrūdėse yra timokvinono – galingo antioksidanto, kuris veikia kaip natūralus priešuždegiminis ir imunomoduliacinis junginys.
Juodgrūdžių sėklų naudojimas Juodgrūdės sėklos yra universalios – jas galima vartoti tiek išoriškai, tiek viduje:
- Maistui:
- Pabarstyti ant duonos, salotų, troškinių ar sriubų.
- Sumalti ir sumaišyti su medumi ar jogurtu.
- Naudoti kaip prieskonį Azijos ir Artimųjų Rytų virtuvėje.
- Arbata:
- 1 šaukštelis sėklų užpilamas karštu vandeniu, paliekama 10–15 minučių ir geriama.
- Augalinis aliejus:
- Juodgrūdžių aliejus vartojamas po arbatinį šaukštelį per dieną imunitetui stiprinti.
- Taip pat naudojamas išoriškai – odos problemoms, plaukų priežiūrai.
- Tradicinėje medicinoje:
- Naudojamos nuo peršalimo, virškinimo sutrikimų, alergijų, astmos ir odos ligų.
1 pasiūlymai