€ 1.99
Sezamo sėklos
Sezamo sėklos yra viena seniausių auginamų kultūrų, žinoma dėl savo maistingumo ir unikalaus skonio. Kilmė ir augimo vietos Sezamo sėklos (Sesamum indicum) kilusios iš Afrikos, tačiau jų auginimas plačiai paplito į Indiją, Kiniją ir Viduržemio jūros regioną. Šiais laikais didžiausi sezamų augintojai yra Indija, Mianmaras, Kinija, Sudanas ir Nigerija. Sezamai klesti šiltose, sausose klimato sąlygose, todėl jie dažnai auginami subtropiniuose ir tropiniuose regionuose. Nauda sveikatai
- Maistinė vertė: Sezamo sėklos yra puikus baltymų, sveikųjų riebalų ir skaidulų šaltinis. Jos taip pat turtingos vitaminų (ypač B grupės) ir mineralų, tokių kaip kalcis, geležis, magnis ir cinkas.
- Širdies sveikata: Jose esantys sveikieji riebalai ir lignanai (antioksidantai) padeda mažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje, saugo širdį ir mažina uždegimus.
- Kaulų stiprinimas: Didelis kalcio kiekis sezamo sėklose palaiko stiprius kaulus ir dantis, todėl jos itin naudingos osteoporozės prevencijai.
- Virškinimo sistema: Skaidulos gerina virškinimą, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir palaiko žarnyno sveikatą.
- Antioksidantų šaltinis: Sezamo sėklos yra turtingos antioksidantų, padedančių kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie gali sukelti ląstelių pažeidimus.
- Hormonų balansas: Ypač naudingos moterims, nes jose yra fitoestrogenų, kurie gali padėti reguliuoti hormonų pusiausvyrą menopauzės metu.
- 1 puodelis miltų
- 1/4 puodelio sviesto (minkšto)
- 1/4 puodelio vandens
- 1/2 puodelio sezamo sėklų
- Žiupsnelis druskos
- Sumaišykite miltus, sviestą, druską ir vandenį, kol gausite vientisą tešlą.
- Suformuokite plonas lazdeles ir apvoliokite sezamo sėklose.
- Kepkite 180 °C orkaitėje apie 12-15 minučių, kol lazdelės taps auksinės.
2. Azijietiškos sezamo salotos Ingredientai:
- 2 puodeliai mišrių salotų lapų
- 1 morka (sutarkuota)
- 1 agurkas (supjaustytas griežinėliais)
- 1/2 avokado (supjaustytas)
- 2 šaukštai sezamo sėklų
- Padažui: 2 šaukštai sojų padažo, 1 šaukštas sezamo aliejaus, 1 šaukštelis medaus, 1 šaukštelis citrinos sulčių.
- Sumaišykite daržoves ir avokadą dubenyje.
- Atskiram indelyje sumaišykite padažo ingredientus.
- Užpilkite padažą ant salotų, pabarstykite sezamo sėklomis.
3. Medaus ir sezamo sausainiai Ingredientai:
- 1 puodelis avižinių dribsnių
- 1/4 puodelio medaus
- 1/2 puodelio sezamo sėklų
- 1/4 puodelio riešutų sviesto
- Žiupsnelis cinamono
- Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, medų, riešutų sviestą ir cinamoną.
- Įmaišykite sezamo sėklas.
- Suformuokite mažus rutuliukus arba sausainius.
- Kepkite 180 °C temperatūroje apie 10-12 minučių.